Chat with us, powered by LiveChat

Om Ahlberg Data

- Det var en kalddusj når harddisken med min studioinnspilte musikk krasjet, sier Lasse Ahlberg som grunnla Ahlberg data i 2003. - Jeg trodde ikke ting som dette skjedde.
– Det var en kalddusj når harddisken med min studioinnspilte musikk krasjet, sier Lasse Ahlberg som grunnla Ahlberg data i 2003.
– Jeg trodde ikke ting som dette skjedde.

Mistet alle innspilte låter

Når Lasse Ahlberg fikk sitt første harddiskkrasj i 2002, hendelsen som etterhvert ledet til starten av datarekonstruksjonsfirmaet Ahlberg data, forstod han ikke hva som hadde skjedd.

Plutselig fikk jeg ikke tilgang til noe på datamaskinen, den hørte ikke på kommandoer og det gikk ikke å flytte filer eller åpne noe. Det var som en lang kalddusj. Jeg var helt handlingslammet i en dag eller to og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Hvordan en harddisk fungerte visste jeg knapt nok ikke – for meg var det en metallklump som lagret data.

Mistet alle innspilte låter

Når Lasse Ahlberg fikk sitt første harddiskkrasj i 2002, hendelsen som etterhvert ledet til starten av datarekonstruksjonsfirmaet Ahlberg data, forstod han ikke hva som hadde skjedd.

Plutselig fikk jeg ikke tilgang til noe på datamaskinen, den hørte ikke på kommandoer og det gikk ikke å flytte filer eller åpne noe. Det var som en lang kalddusj. Jeg var helt handlingslammet i en dag eller to og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Hvordan en harddisk fungerte visste jeg knapt nok ikke – for meg var det en metallklump som lagret data.

Om Ahlberg data
Om Ahlberg data

Lasse Ahlberg hadde mengder med innspillinger og uferdig musikk som enda ikke hadde blitt mastret på den nå defekte harddisken. Han var på vei til å tape alt. Det fantes ingen backup. I håp om å kanskje kunne få hjelp dro han til databutikken der han hadde kjøpt harddisken og de andre delene til datamaskinen. Men beskjeden han fikk der var vanskelig.

Det var kjørt ifølge karen som jeg brukte å handle av – det var ingenting å gjøre sa han.

Lasse Ahlberg hadde vanskelig med å forstå at han skulle miste all sine møysommelig innspilte musikk på grunn av en defekt harddisk. Han kunne ikke akseptere det, så han dro hjem og begynte å lete etter en bedrift som kunne hjelpe han med å rekonstruere det han hadde på harddisken.

Han fant til slutt to bedrifter som hevdet de holdt på med reparasjon av harddisker og gjenoppretting av data. Det ene selskapet lå i Järfälla og tok imot harddiskene i en Pizzarestaurant. Det virket ikke veldig troverdig. Det andre selskapet lå i Uppsala og var norsk.

Det norske selskapet virket å være kompetent og sa at de kunne løse problemet, men når Lasse Ahlberg fikk prisen så ble han overrasket. 37.500,- pluss frakt skulle selskapet ha for å rekonstruere innholdet på harddisken.

37.500,- for datarekonstruksjon i Norge

Om Ahlberg data
Om Ahlberg data

Det var uforståelig dyrt for meg. Jeg hadde ikke engang de pengene. Jeg ble nødt til å bite i det sure eplet og gi opp rett og slett. Det var bare å begynne på begynnelsen igjen. Jeg dro til byen og kjøpte en ny harddisk og reinstallerte alt på datamaskinen – sier Lasse Ahlberg.

Lasse Ahlberg trodde at harddiskkrasjen var en ekstrem hendelse, at det skjedde en gang og at det aldri skulle skje igjen. Han tok feil. Seks måneder senere krasjet hans neste harddisk.

Jeg hadde fått opp farten igjen og rekonstruert det meste av de tapte innspillingene jeg hadde. Det føltes så utrolig urettferdig at jeg skulle bli utsatt for en harddiskkrasj igjen. Skulle jeg miste alt en gang til? Jeg skulle gjerne ha vekslet noen ord med den kvalitetsansvarlige på harddiskfabrikken.

Lasse Ahlberg ringte det norske selskapet en gang til for å høre om det var mulig å gjøre noe med prisen. Men det var det ikke. De ville fortsatt ha 37.500,- for å gjenskape filene fra en harddisk.

Men denne gangen ville ikke Lasse Ahlberg gi opp. Han begynte å utnytte seg av sine kunnskaper som reporter og ringte opp de selskapene som fantes i Sverige, og i en del andre land, og stilte de masse spørsmål. Han lykkes også med å finne informasjon om hardware og programvare som man kan bruke til datarekonstruksjon fra skadde harddisker og hvordan man kloner harddisker etc.

Om Ahlberg data

Han satte i gang med å jobbe med den krasjede harddisken på egenhånd og uten tidligere erfaring fra datarekonstruksjon lykkes han med å redde ca. 70% av filene.

Jeg ble glad og oppmuntret av dette, på tross av at det var langt ifra et perfekt resultat. Jeg manglet fortsatt mye viktige data, men det føltes som en stor fremgang etter alt jeg hadde gått igjennom.

Satset alt på eget selskap for datarekonstruksjon

Lasse Ahlberg tenkte at det burde finnes et potensial for et datarekonstruksjonsselskap med lavere priser sånn at til og med privatpersoner hadde råd til å redde tapte data. Så han tok opp et lån i banken og satset alt han eide og hadde på å bygge opp et eget datarekonstruksjonsfirma. Et stort sjansespill.

Første måneden fikk han inn to jobber totalt. Men etter et par måneder løsnet det. Telefonen begynte å gå varm. Han fikk så mye å gjøre at han ikke rakk å spille inn noe ny musikk. Ved årsskiftet, ni måneder etter oppstarten, fikk han i snitt 40 oppdrag pr. måned.

Det gikk bedre enn jeg noensinne hadde våget å drømme om. Jeg hadde så mye å gjøre at jeg måtte jobbe alle dager i uken. Men jeg klagde ikke, det var gøy – sier han.

Om Ahlberg data

Det fantes åpenbart mange privatpersoner og bedrifter som hadde problem med tap av data og som lette etter et alternativ til de etablerte og dyrere selskapene på markedet.

Lasse Ahlberg hadde levd i troen på at datalagringen inne i datamaskinen var pålitelig, men etter det som hadde skjedd innså han at produktene vi stoler på for datalagring ofte er produkter med dårlig kvalitet som er produsert i de billigste lavlønnslandene.

I dag er Lasse Ahlberg takknemlig for harddiskkrasjene som han ble utsatt for så hardt i 2002.

Det ga meg jo faktisk muligheten til å bygge opp et eget fremgangsrikt selskap – et selskap som også har bidratt til å halvere prisene på datarekonstruksjon i Sverige og etterhvert også i Norge og Finland.

I dag – 2017 – er Ahlberg data en veletablert aktør innen datarecovery som fortsatt holder lavere priser enn sammenlignbare selskap. Bland de selskapene som utfører datarekonstruksjon på svensk jord er Ahlberg data ikke lengre en utfordrer men har i stedet blitt det største selskapet.

– Kundene har likt det vi gjør og det vi står for, sier Lasse Ahlberg.

Ahlberg data ble startet opp i 2003 av Lasse Ahlberg, da journalist og låtskriver. Det ble et alternativ til den tidens ledende datarekonstruksjonsselskap - et norsk selskap som tok nærmere 40.000,- for å redde en harddisk. I dag finnes Ahlberg data i tre land.
Ahlberg data ble startet opp i 2003 av Lasse Ahlberg, da journalist og låtskriver. Det ble et alternativ til den tidens ledende datarekonstruksjonsselskap – et norsk selskap som tok nærmere 40.000,- for å redde en harddisk. I dag finnes Ahlberg data i tre land.